Syömisterapiassa nielemistä vahvistetaan lempiruoilla turvallisesti

MDTP-syömisterapia (McNeill Dysphagia Therapy Program)​ pohjautuu USA:ssa kehitettyyn menetelmään, jossa nielemisen toimintoja ja suun kautta syömistä vahvistetaan muokkaamattomia ruokia käyttäen. Tämä on usein motivoiva tekijä itse henkilölle, koska terapiassa voidaan käyttää omia lempimakuja ja -ruokia. Myös se, että harjoittelu toteutetaan normaaleissa ruokailutilanteissa, enimmäkseen oman ruokapöydän ääressä lisää harjoittelukertojen määrää sekä sitouttaa henkilön lisäksi myös hänen lähipiiriään kuntoutukseen.

Saimme monen vuoden jälkeen istua koko perhe yhdessä ruokailemassa! Nykyään arvostamme kaikki enemmän näitä perheen päivittäisiä yhteisiä tilanteita. (Aivovamman seurausten vuoksi 3 vuoden peg-ravitsemuksen jälkeen normaaliruokailuun syömisterapialla siirtyneen henkilön äiti)

Kenelle syömisterapia soveltuu?

Syömisterapia soveltuu henkilölle, jolla nieleminen on heikentynyt tai suun kautta ruokailu on jouduttu lopettamaan. Syömisterapian tavoitteena on päivittäinen ravinnonsaanti turvallisesti suun kautta.

Syömisterapiassa ruokaa tai ruokailutapaa ei muokata, vaan nielemissysteemi totutetaan uudelleen ruokailuun portaittain etenevän toimintamallin kautta. Suositeltua on toteuttaa VFG- tai FEES -nielemistutkimus ennen syömisterapian aloitusta ja toimittaa tästä tallenne syömisterapian toteuttavalle puheterapeutille. Myös syömisterapian aikana turvallisuudesta huolehditaan seuraamalla auskultoiden stetoskoopilla sekä havainnoimalla tarkasti mahdollisia aspiraation merkkejä.

Neljän vuoden kokemuksella lähes kaikki syömisterapian asiakkaat ovat päässeet siirtymään ainakin osittaiseen suun kautta ruokailuun. Useimmilla asiakkailla peg-ravitsemus on ollut pääasiallinen ravinnonsaantitapa jopa 10 vuotta, mutta he ovat päässeet 3-5 viikossa siirtymään normaalikoosteiseen suun kautta ruokailuun.

Miten syömisterapiaa toteutetaan?

Syömisterapia voidaan toteuttaa koti- ja vastaanottotapaamisina. Joissain tapauksissa syömisterapiaa ollaan toteutettu myös etätapaamisena hoitajan tai läheisen avustamana.

Suositeltu syömisterapiajakso toteutetaan neljän viikon aikana 3–4 kertaa viikossa toteutuvilla tapaamisilla, joiden lisäksi asiakas toteuttaa itsenäistä harjoittelua päivittäin.

Lähiympäristön ohjaaminen kuuluu aina vahvasti syömisterapiaan, ja useilla ruokailu toteutuu lähiympäristön syöttämänä.

Kysy lisää varaamalla ilmainen ensikäynti