Nielemistreenit -nielemisvaikeus itseharjoittelu

Kurssin tila
Ei ilmoittaunut
Hinta
114,00 €
Ilmoittautuminen

Nieleminen ja syöminen ovat iso osa arkea, siksi pieneltäkin tuntuva nielemisvaikeus vaikuttaa nopeasti meihin.

Mitä nielemistreenit on?

Miten nieleminen ja syöminen sujuu? (Aloita tekemällä kysely.)

Nielemisen itsearvio

Jos huomasit itsearviosta 1 tai useamman kohdan, joka ei suju tällä hetkellä, olet löytänyt oikealle sivulle. Intonaattorit Oy on koonnut nielemiseen ja syömiseen liittyvien vaikeuksien omapuheterapiapaketin, jolla voit puheterapeutin ohjauksella itse vahvistaa omaa nielemistäsi, ja näin helpottaa päivittäistä arkeasi.

TÄRKEIN TIETO ON, ETTÄ NIELEMISVAIKEUKSILLE VOIDAAN AINA TEHDÄ JOTAIN!

” Jos saan harjoituksia tekemällä nielemisen vahvistumaan vaikka vain 2%, on se parempi kuin 0%”, kokemusasiantuntija

Muista myös, että sinun ei tarvitse jäädä yksin. Et ole ainoa, jolla on haasteita nielemisessä. Ne ovat itseasiassa melko yleisiä, mutta niitä ei niin tuoda esiin. Intonaattorit Oy:lla on nielemisvaikeuksien vertaisryhmä (kysy lisää info@intonaattorit.fi).

1. Olet jo tehnyt hyvän päätöksen, kun haet itse lisätietoa ja neuvoja nielemisvaikeuteesi!

Syömme ja juomme useita kertoja päivässä. Tämän vuoksi myös havaitsemme kaikki nielemistoimintojen tai syömiseen liittyvät muutokset hyvin nopeasti, ja ne haastavat meitä päivittäisessä arjessa. Usein saatamme jopa vähätellä tai hävetä haasteita, jotka liittyvät arjessamme näin keskeiseen asiaan. Emme voi olla syömättä tai juomatta, vaikka se tuntuisi haastavalta. Joten päädymme kokeilemaan erilaisia keinoja ja tapoja, jolla saamme otettua edes jotain päivittäistä ravintoa. Kun emme voi luottaa omaan nielemiseemme, alamme vältellä tilanteita, joissa syödään.

Muutokset siirtävät meidät nopeasti syrjään sosiaalisista ruokailutilanteista, esim. juhlat, työpaikka ruokailu tai ystävän kanssa kahvilassa olo. Ja jäämme herkästi yksin kokeilemaan keinoja, jotka tuntuvat edes vähän helpottavan tilanteita. “, kokemusasiantuntija

Jos et ole ikinä kuullut, että nieleminen ja syöminen kuuluvat puheterapeuttien työkenttään, et ole ainut. Mutta usealla puheterapeutilla on kuitenkin erityisosaamista juuri nielemisen haasteista. Esimerkiksi Intonaattorit Oy:n puheterapeutilla, Elisa Johanssonilla, on yli kymmenen vuoden kokemus ja lisäkoulutuksia aikuisten traumaperäisistä nielemisen haasteista. Nielemisvaikeuksien vuoksi puheterapiaan on viime vuosina alkanut hakeutumaan myös paljon henkilöitä, joiden nielemisvaikeudet eivät selity millään, eikä syytä muutoksiin löydetä. Esimerkkinä gastroskopiassa, fees-tutkimuksessa tai videofluorografiassa löydetään usein vain selkeästi näkyvät muutokset. Jos tutkimuksesta ei löydetä mitään “vikaa”, niin harvemmin sinut lähetetään eteenpäin puheterapeutin vastaanotolle. Ennemmin selitystä lähdetään hakemaan mielenterveydestä, jolloin itse haasteeseen ei päästä vaikuttamaan.

2. Nieleminen lähtee vahvistumaan, kun tehdään yhtä aikaa laatua ja määrää

Nieleminen on pääosin täysin automaattinen toiminto. Et voi siis ajatuksen voimalla päättää vahvistavasi nielemistä, vaan sinun on tarjottava sille tarkoituksenmukaista treeniä usein. Useat ns. kotikonstit nielemisvaikeuksien ohittamiseen saattaa myös ennemmin sekoittaa toimintaa kuin tukea sitä.

” Luultavasti kukaan meistä ei halua tästä ikuisuuteen muokata ruokaansa tai syödä juhlien vaatekomerossa. Haluaisimme, ettei meidän tarvitse miettiä, suunnitella ja pelätä, miten nieleminen sujuu. Eikö? “, kokemusasiantuntija

Miksi siis hukkaisit aikaa ja energiaa epätavanomaisen nielemisen vahvistamiseen. Nielemistreenit kohdistuvat suoraan nielemisen toimintoihin, ja ne tehdään tavallisilla ruoankoostumuksilla/ muokkaamattomilla ruoilla. Nielemistreenit perustuvat Floridan Dysfagiainstituutin kehittämään MDTP – menetelmään ( McNeill Dysphagy Therapy Program), mutta kyseessä ei ole sama menetelmä.

Yli 5 vuoden ja lähes 50 asiakkaan kokemuksella uskallan sanoa, että nielemiseen ja syömiseen saadaan aina muutosta hyvin toteutetuilla treeneillä. Eniten vaikuttaa se, millä intensiteetillä treenejä tehdään“, Elisa Johansson, aikuispuheterapeutti

3. Nielemistreeni -pakettiin kuuluu 2 puheterapeutin tapaamista

Ennen kuin hankit nielemistreeni -paketin, suosittelemme varaamaan ilmaisen ensikäyntiajan. Ensikäynnillä tapaat Intonaattorit Oy:n puheterapeutin Elisa Johansson. Voit kysellä ja kertoa tämän hetkisestä tilanteestasi enemmän. Puheterapeutti taas kertoo kuulostaako tilanteesi sellaiselta, että voisit hyötyä nielemistreeneistä.

Itse nielemistreeneihin kuuluu 2 puheterapeutin tapaamista, jotka saat käyttää oman harkintasi mukaan. Suosittelemme käyntiä nielemistreenejä aloittaessa ja kun olet treenannut muutaman viikon.

“Sitten vain kääritään hihat ja ryhdytään hommiin . Nielemistreenit eivät ole helppo nakki, vaan oikeasti raskasta treeniä. Todennäköisesti raskaampaa on kuitenkin joutua huomioimaan haaste päivittäin. Etkä treeneissä ole yksin. Lisäksi kun mietimme treenin sinulle, on se aina sinulle vaikuttavaa. ” Elisa Johansson, aikuispuheterapeutti

Nielemistreeni -paketin tarkoituksena on antaa sinulle tietoa tavanomaisesta, sujuvasta nielemisestä sekä yleisimmistä nielemiseen ja syömiseen liittyvistä haasteista. Erityisesti suosittelemme harjoituksia itsenäisesti, jos sinun ei ole mahdollista hakeutua muutoin puheterapeutin luokse.

Olemme koonneet vinkkejä ja harjoittelukeinoja, joita voit turvallisesti itse kokeilla nielemisen ja syömisen haasteiden ensitukena.

Nielemistreenejä voit tehdä täysin itsenäisesti, omassa tahdissasi ensimmäisen käynnin jälkeen. Jos kuitenkin toivot enemmän puheterapeutin antamaa tukema, tarjoamme sinulle omapuheterapia-palveluita. Omapuheterapiassa tapaat viikoittain puheterapeutin (a`30min.), käytte läpi miten sinulle annetut harjoitukset ovat menneet ja miten olet viikon aikana edistynyt. Saat myös mahdollisesti uusia harjoituksia seuraavalle viikolle. Omapuheterapia kerran voit hankkia yksittäisenä varmistuskäyntinä tai 5 tapaamisen pakettina täältä.

Nielemistreenien vaikutus pitäisi näkyä arjessasi 2 viikkoa aloituksen jälkeen.